donderdag

Easy peasy cadeauzakjes

Cadeautjes vinden is al lastig… maar nog lastiger vind ik het mooi inpakken! Bij de oorbellenreeks vond ik dat mooie zakjes wel hoorden, en aangezien ik er veel nodig had, ging ik op zoek naar een heel eenvoudige manier om ze in bandwerk te maken helemaal met de overlock. En kijk, ik heb nog foto’s genomen ook.

IMG_0476

Ik maakte er 40 in 3 uur, met 8 keer kleuren herinrijgen van de overlock bij… snelle zakjes dus en ideaal voor restjes.

Wat heb je nodig?

- restjes stof, hoe groot hangt af hoe groot je het zakje wil, kom ik dadelijk op terug
- bijpassende lintjes
- bijpassend of contrasterend garen voor de overlock (1 koon is genoeg)

Hoe groot?

Ik maakte zakjes voor kleine kartonnetjes met oorbellen, je moet altijd rekenen dat je afgewerkt zakje 2cm breder wordt dan wat je wil verpakken, en 5 cm hoger, om het nog mooi dicht te strikken. Hier een foto om je de verhouding te zien:

IMG_0474

Deze zakjes zijn 11,5cm hoog en 6,5cm breed. Hiervoor begon ik met een lapje van 12cm hoog op 14cm breed. Dat klinkt raar, maar als je een print hebt moet je hier wel even op letten.

Eigen afmetingen? Als je een zakje wil van X cm hoog en Y cm breed, moet je een lapje nemen van X+ 0,5cm hoog en (Yx2) + 1cm breed. Een slimme verstaander heeft al door dat ik met de overlock een naadwaarde van 0,5cm gebruik. Stik je met de naaimachine, verdubbel dan de naadwaarde die ik erbij tel.

Aan de slag

Met een rolzoom werk je een lange kant af, dat wordt de bovenkant. Steek een leuk gekleurde draad in de onderste grijper (diegene die je eerst moet inrijgen), in de andere grijper en de rechter naald steek je neutrale kleuren. Ik gebruikte beige serafil en je ziet er niets van. De linker naald gebruik je niet. Voor de juiste spanningen die je moet gebruiken, kijk je best even naar de handleiding van je overlock, of geef een gil in de commentaren als dat niet lukt.

IMG_0466

Vouw een lintje dubbel en speld het vast op 2 à 3 cm van de bovenkant (hoe stugger de stof, hoe meer ruimte je moet laten.

IMG_0467

Vouw het lapje nu dubbel, het overlockte randje op elkaar, het lintje mooi naar binnen.

IMG_0468

Met een gewone 3-draads overlocksteek (herinrijgen, jawel…) ga je nu van boven, over de hoek naar onder. Hoe je bovenaan de ketting vastlegt, mooi de hoek neemt en op het einde de ketting weer vastlegt wordt hier perfect uitgelegd, al zal je een beetje moeten scrollen. Denk er ook aan je speldje op tijd weg te nemen voor het tegen het mes van de overlock komt!!

IMG_0471

Zij die goed opletten zien dat ik op het einde niet meer afgehecht heb… wel, eigenlijk zit dat helemaal onderaan en stoort dat niet. In het kader van snelle bandwerk kan je dat gerust zo laten. De perfectionisten onder ons zullen dit waarschijnlijk niet zomaar kunnen laten passeren.

Keren, hoekjes uitduwen, even strijkijzer erop en klaar! (als je met de naaimachine werkt, best hoekjes bijknippen voor je keert)

IMG_0473

 

Ik maakte het mezelf voor sommige zakjes nog gemakkelijker. Als stof koos ik een kussensloop van IKEA en ik behield gewoon de zoom die er al inzat als afgewerkte bovenkant. Dan sla je gewoon de allereerste stap over. Je kan ook zelf zoompjes maken, maar volgens mij gaat de tijd die erin steekt dan wel exponentieel omhoog!

IMG_0470

1 opmerking:

  1. Supercadeautjes, mooi verpakte oorbelletjes. Ook leuk als very-last-minute juffencadeau :-)

    BeantwoordenVerwijderen