zondag

Chocolalala

Juli is verjaardagsmaand ten huize Spruit. Dus traditioneel worden er dan heel wat feestjes georganiseerd en zijn de weekends goed gevuld. Elk feestje een ander publiek, maar de ervaring leert: een lekkere chocoladetaart is altijd welkom!

Gisteren was de familie van Mr Spruit hier voor het derde feestje op rij, dus is de taart geperfectioneerd geraakt en onthaald op ongelovige blikken (zelfs een tante die op zoek ging naar de volgens haar verstopte taartdoos van de bakker)...


Dus dacht ik, dat receptje moet ik misschien toch eens delen.

Basis: een biscuit waar je wat cacaopoeder aan toevoegt (zo'n 3 eetlepels voor een biscuit van 6 eieren).

Basiscrème: in de keukenrobot mengen tot een homogene massa
- 100g zoute boter
- 1 eigeel
- 1 blikje gecondenseerde melk (Nestlé heeft de beste consistentie hiervoor)
- 1 koffielepel vanille-essentie (niet echt noodzakelijk, maar wel extra lekker)
- 4 eetlepels cacaopoeder
- 10 eetlepels bloemsuiker

Eens de taart afgekoeld is, snij je hem horizontaal middendoor en leg je de 2 binnenkanten naar boven.
Het lekkerste is de biscuit eerst de "doordingen" met wat vloeistof, dan wordt het geheel minder droog.
Je neemt hiervoor een 4 grote eetlepels van de creme, die je aanlengt met een lekkere vloeistof naar keuze. Wat ideetjes:
- sterke koffie
- vanille jenever
- rhum
- chocomelk
- of ook wel gewoon water met suiker en cacaopoeder erin opgelost (dat is het originele recept)

Is je biscuit niet heel luchtig geworden? Geen probleem, steek er dan eerst een paar keer met een mes in, dan dringt de vloeistof er beter in.

Nadat je de 2 binnenkanten begoten hebt, smeer je op de onderkant ook nog een dikke laag van de basiscrème en leg je de boven kant er terug op.

Dan giet je de rest van de creme beetje bij beetje in het midden van de taart en met de achterkant van een lepel kan je het gemakkelijk uitspreiden.

De tekening: is gemaakt met een spuitbusje chocoladesaus (dr Oetker hier) zo willekeurig mogelijk. Je kan natuurlijk ook gewoon wat hagelslag erover strooien. In de koelkast laten opstijven voor een uurtje en dan kan je hem al opdienen!

Smakelijk!

Extra tip: als je de taart versiert, leg hem dadelijk op de schotel waarop je hem wil presenteren. Tussen taart en schotel leg je idealiter opengesneden plastieken zakjes van pasta of zo. Die haal je er af nadat de taart opgesteven is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten